Har du kontroll når du spiller på nett?

Spill har vært brukt til sosial hygge og adspredelse så lenge det har fantes mennesker, og blant de aller første spillene man kjenner til, finner man Kalaha fra oldtidens Afrika. Ut fra dette tror man en mengde andre spill har utviklet seg, og etterhvert som teknologiene har utviklet seg, har også spillene det. I dag foregår mesteparten av alle moderne spill på en eller annen elektronisk plattform, eksempelvis på en datamaskin, en spillekonsoll eller på en dertil spesielt tilrettelagt spillemaskin. Sistnevnte i form av en slik automat man finner på kjøpesenteret eller i regulære spillehaller i utlandet eller på tivoli.

Felles for dem alle er at de i Norge er underlagt strenge restriksjoner både i form og fasong, og ikke minst i hvor stor innsatsen skal kunne være dersom denne er i form av penger. Dette har gjort at mange har utviklet løsninger hvor man kan omgå dette reglementet uten egentlig å bryte det, og såkalte pengeformidlingstjenester har funnet seg et marked. Kort sagt går det ut på at hvis man ønsker å spille med norske penger i en utenlandsk spilleinstitusjon som er sperret i henhold til den nye bankloven, kan man overføre den ønskede innsatsen til dem istedet for, og så overfører de dem videre for deg. På den måten kan man trygt spille hos utenlandske aktører uten å bryte det norske lovverket. For det er viktig å understreke, at det er ikke forbudt å spille hos utenlandske aktører, det er kun bankene som nektes å overføre til enkelte utenlandske kontoer som er involvert i en eller annen form for spill.

Selv om de aller fleste har et sunt forhold til spill og behersker både spilletrang og har full kontroll på økonomien, hender det likevel i blant at enkelte mister selvbeherskelsen og spiller for mere penger enn de egentlig hadde tenkt seg, og får problemer med å fungere i hverdagen som en direkte følge av dette. Nettopp hvorfor denne overdrevne trangen til spill oppstår er det ingen som vet med sikkerhet, og det forskes aktivt på området. Det eneste man vet med sikkerhet er at det er psykisk forårsaket, og behandles på linje med andre psykiske lidelser ved hjelp av samtaler og adferdsterapi. I enkelte helt spesielle tilfeller behandles spilleavhengighet også med medikamenter.

Blant de vanligste symptomene på spilleavhengighet finner man overdreven trang til spill, og at man opplever til stadighet at man har spilt for større summer enn man først hadde tenkt seg i utgangspunktet. Enkelte tyr også til kriminalitet for å kunne finansiere sitt spillebehov, og i likhet med andre former for avhengighet dreier livet seg hovedsaklig om å kunne enten spille mere, eller hele tiden øke innsatsen. Man kommer til et punkt hvor det ikke er forventningen om å vinne som er selve drivkraften lenger, det er spillet i seg selv. Dette er ikke noe den spillavhengige selv alltid vil kunne oppdage, men derimot de som vedkommende omgås med i hverdagen. Både menn og kvinner i alle aldre kan bli spillavhengige, og behandlingsformen er den samme.

Casinotrollet har skrevet en lang omtale av Folkeautomaten her, noe som kan verdt å sjekke ut om du er usikker på hvor du burde spille på nettet.

Kommentarsystemet er stengt